08 febrer 2022

Constraula inicia un projecte de construcció industrialitzada sostenible al barri del Besòs de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

El projecte s'executarà amb fusta contralaminada (CLT), un material innovador i sostenible que redueix l'impacte ambiental i contribueix a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Constraula ha iniciat aquest semestre el projecte constructiu d’un edifici de 42 habitatges mitjançant el sistema de construcció industrialitzada de fusta contralaminada (CLT) per a l’Ajuntament de Barcelona al barri del Besòs.

El projecte, que inclou la redacció del projecte tècnic i la construcció posterior de la promoció, s’emmarca en el compromís d’empresa i de Sorigué, grup empresarial al qual pertany, per impulsar mètodes innovadors en la construcció que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic.

D’una banda, el sistema constructiu industrialitzat redueix l’impacte ambiental gràcies a un ús eficient dels materials i la producció a fàbrica dels elements estructurals. A més, l’ús de fusta contralaminada (CLT) redueix quasi totalment el consum d’aigua i la generació de residus. Aquest material es caracteritza per la sostenibilitat ja que, entre altres característiques, prové de boscos amb certificació sostenible.

L’edificació és una de les quatre promocions que l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) va adjudicar el mes d’agost passat amb l’objectiu d’ampliar el parc d’habitatge públic de lloguer social i assequible de la ciutat.

Característiques de la promoció

La promoció consisteix en un edifici de 42 habitatges distribuïts en vuit plantes al carrer Pallars, al barri Besòs del districte de Sant Martí. El projecte és responsabilitat de Oikosvia ArquitecturaFabregat & Fabregat arquitectes.

El disseny i la construcció es realitzarà a través de la metodologia BIM. L’edifici s’ubicarà a una parcel·la de 706 m2 i tindrà una superfície construïda total de 3.432 m2. Els habitatges seran de dues habitacions i un percentatge estarà destinat a persones de mobilitat reduïda.

El projecte planteja un edifici d’una estructura gairebé quadrada amb un espai central que ajudi a millorar el comportament energètic de l’edifici a través del reforç de la lluminositat dels habitatges que donen a l’interior i el foment de la ventilació creuada de tot l’edifici. Els habitatges comptaran amb balconeres d’estiu amb proteccions solars i galeries d’hivern com a coixí climàtic.

L´edifici comptarà amb el certificat energètic A i un sistema actiu d´energia renovable, a través de plaques solars.

La planta baixa serà d’un espai lliure d’edificació que se cedeix com a espai públic i dona accés directe a l’interior de l’illa.

En quant a l’estructura, l’edifici es construirà a partir de panells de fusta CLT tant als elements horitzontals com verticals: parets de càrrega i pilars, entre d’altres. A la planta baixa s’utilitzaran pòrtics i pilars de formigó que recolzaran la fusta.

Comparteix aquesta notícia