La nova seu de l'escola de disseny Eina obre les portes després d'un any de reformes. Ambientada com a “espai inacabat”, aquesta obra ha suposat un gran desafiament per a Constraula.
En un projecte emblemàtic per a Constraula, les velles instal·lacions d’un centre de menors han esdevingut Eina Bosc, la nova seu de l’escola de disseny Eina a Barcelona. Dissenyada com a “espai inacabat”, aquesta obra ha suposat un gran desafiament per a l’empresa de serveis urbans del grup Sorigué perquè s’ha consensuat al detall amb l’Escola per reflectir-ne l’essència i els valors sense suprimir estructures originals i conservant alguns elements que recorden el seu passat .
Situat al parc de Collserola, Eina Bosc està compost per dos edificis que ocupen una superfície de 1500m2, separats per un pati de 1200m2. Les instal·lacions, que van servir com a centre per a menors de la Generalitat de Catalunya fins a l’any 2012, estaven abandonades i va caldre emprendre una rehabilitació que permeti a l’Escola adequar els seus tallers, espais de creació i producció, platós per a projectes audiovisuals i zones per a exposicions i performances.
Espais més diàfans
Les façanes de les edificacions, que oferien un aspecte lúgubre degut a l’abandó i les contínues ocupacions, han estat completament restaurades. Tant al primer edifici, compost per quatre plantes, com al segon, per dues, s’han eliminat les reixes exteriors i s’han instal·lat finestres i portes d’alumini que ara donen pas a estades molt lluminoses i diàfanes. Quant a les bigues de fusta, es va fer una anàlisi de les patologies i el grau de resistència per decidir el tipus de reforç més adequat en cada cas. També s’han reparat i, en alguns casos, han reconstruït les cobertes i s’ha instal·lat paviment de formigó amb un acabat de color.
Cada planta compta amb ascensor i lavabos i a més s’han reformat i ampliat les escales per complir la normativa actual. Amb la renovació de totes les instal·lacions elèctriques, d’aigua, climatització, telecomunicacions i contra incendis es completen els treballs estructurals dels edificis per continuar amb el pati central on s’ha executat un mur perimetral i s’ha obert una sortida d’emergències.
Un acabat “inacabat”
La reforma interior ha estat una intervenció arquitectònica mínima concebuda com un espai en transformació contínua, adaptable a les necessitats acadèmiques que puguin anar sorgint. L’equip responsable de l’obra ha explicat que l’acabat inacabat de les parets ha estat una feina molt rigorosa. “Cap racó és casual. Cada paret, cada esquerda i cada cantonada respon a un perquè. I el més important és que els professionals de l’escola Eina se senten identificats amb el resultat final.”
Un equip multidisciplinari del professorat, l'equip directiu i l'alumnat s'ha implicat en diferents etapes del procés per dotar de vida i personalitat pròpia aquests racons.
Alguns objectes trobats en iniciar les obres – com a dibuixos a les parets i retallades de cors enganxats als murs originals – es conserven com a petjades del passat. De la mateixa manera, s’han deixat alguns senyals recents com ara les marques que pintaven els operaris per anar deixant constància de l’avenç dels treballs o la línia blava que servia de guia per marcar el nivell. D’aquesta manera, els que recorrin els passadissos d’ara endavant podran fer una immersió total en el procés constructiu i impregnar-se d’un ambient disposat per a la creativitat.
Entre les contribucions de l’alumnat destaca el disseny de diferents propostes per als llums que avui es manté com una petita exposició, així com les serigrafies creades a partir d’elements de les obres o les falques vermelles inserides a diversos punts d’un dels edificis.